trump

ویکتوریا آزاد

۱۷ بهمن ۲۵۸۳ ایرانی
2025-02-05

در دومین دوره ریاست‌جمهوری، دونالد ترامپ تأکید ویژه‌ای بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای دارد. او با امضای یک فرمان اجرایی، سیاست «فشار حداکثری» را مجدداً اعمال کرده است که شامل تحریم‌های سخت‌گیرانه و محدودیت‌های شدید بر صادرات نفت ایران می‌شود. هدف اصلی این سیاست، محروم‌سازی تهران از منابع مالی خارجی و جلوگیری از توسعه برنامه هسته‌ای آن است.

هماهنگی با اسرائیل

در دیدار اخیر بین ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، هر دو رهبر بر اهمیت جلوگیری از هسته‌ای شدن ایران تأکید کردند. این دیدار نشان‌دهنده توافق مشترک آن‌ها در اولویت دادن به این مسئله است. نتانیاهو و ترامپ همچنین درباره موضوعاتی مانند حذف حماس از غزه بحث کردند، اما مسئله هسته‌ای ایران به‌عنوان اولویت اصلی مطرح شد.

مواضع ترامپ درباره حمله نظامی به ایران

ترامپ در اظهارات اخیر خود، احتمال حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران را مطرح کرده است. او در یک گردهمایی انتخاباتی در کارولینای شمالی، با انتقاد از جو بایدن به دلیل مخالفت با چنین حملاتی، اظهار داشت: «این همان چیزی است که باید زد.» این اظهارات نشان‌دهنده تمایل ترامپ به اقدام نظامی در صورت لزوم برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است.

در دومین دورهٔ ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، او ضمن ادامهٔ سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران، آمادگی خود را برای مذاکره با رئیس‌جمهور ایران، مسعود پزشکیان، اعلام کرده است. ترامپ تأکید کرده که هدف اصلی او جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است و اظهار داشته: «به ایران، که به‌دقت گوش می‌دهد، می‌گویم: ‘دوست دارم به توافقی بزرگ دست یابیم. توافقی که به شما اجازه دهد به زندگی خود ادامه دهید.’»

از سوی دیگر، مسعود پزشکیان نیز در مصاحبه‌ای با شبکهٔ ان‌بی‌سی بیان کرده که ایران آمادهٔ مذاکرهٔ «اصولی» با آمریکا است، اما تأکید کرده که مشکل اصلی، عدم پایبندی آمریکا به تعهدات گذشته است. او اظهار داشته: «مشکل ما دیالوگ نیست؛ مشکل در تعهداتی است که این گفتگوها ایجاب می‌کند و ما باید به آن‌ها متعهد باشیم.»

این مواضع نشان می‌دهد که هر دو طرف به یکدیگر اعتماد ندارند، بی‌اعتمادی متقابل و سابقهٔ عدم پایبندی به تعهدات، موانع اصلی در مسیر مذاکرات امریکا و ایران محسوب می‌شوند. در چنین شرایطی ادامه طلاق و برخورد حتمی است.

اظهارات اخیر ترامپ نیز حاکی از آمادگی برای استفاده از گزینه‌های نظامی در صورت نیاز است. دیروز توافق او با اسراییل موجب خشنودی نتانیاهو بود.

آیا هدف ترامپ سرنگونی رژیم است؟

با وجود فشارهای حداکثری، شواهد نشان می‌دهد که سیاست ترامپ مستقیماً به معنای براندازی رژیم توسط امریکا نیست، بلکه بیشتر در جهت تغییر دلایل ماندگاری رژیم است. ترامپ شخصاً چندین بار اعلام کرد که آماده مذاکره است، به شرطی که رژیم تسلیم شود. اما آیا رژیم ایران تسلیم شروط ترامپ میشود؟ تازه اگر بشود با عدم مشروعیت داخلی، منطقه ای چه خواهد کرد؟ رژیم ایران حرمت و اعتباری بین مردم خود و منطقه ندارد.

آیا حکومت جمهوری اسلامی را می‌توان پاسخگو کرد؟

حکومتی که چهل و پنج سال است به مردم خود پاسخگو نبوده، با فشارهای خارجی هم پاسخگو نخواهد شد، حتی اگر آن فشارها شدید و همه‌جانبه باشند باز رژیم قادر به انطباق خود با شروط ترامپ نیست. در هر حال بقای رژیم اسلامی در ایران بسیار در خطر است. رژیم چون گذشته قادر به ادامه حیات با تاکتیک‌های موقتی (مثل دور زدن تحریم‌ها، سرکوب داخلی و بازی با کارت‌های دیپلماتیک) نیست.

آیا ترامپ باید در کنار مردم ایران بایستد و خواست آنها را نمایندگی کند؟

قطعاً! ترامپ و‌ کارگزاران او ‌نباید صرفا به منافع ملی امریکا فکر کنند اگر خواهان جایگاه مناسب در منطقه خاورمیانه هستند. این جایگاه مستقیما متأثر از سیاستهای آنها در مورد مردمان این منطقه است. اگر ترامپ از مردم ایران حمایت کند و نه صرفاً تحریم‌ها را افزایش دهد، رژیم اسلامی در ایران‌ در برابر نارضایتی عمومی آسیب‌پذیرتر میشود. این بار باید راههای مؤثرتری جهت تضعیف و براندازی حکومت ایران ‌انتخاب شود و در گزینه نظامی اسراییل مورد حمایت ترامپ باشد.

آیا سازشی بین قدرت‌های خارجی و جمهوری اسلامی در راه است؟

هیچ نشانه ای از چنین سازشی وجود ندارد. برعکس به سمت افزایش تنش ها میرویم. ترامپ و نتانیاهو میدادنند که مردم ایران به شدت از رژیم متنفرند، و دیر یا زود، معادلات قدرت در داخل کشور دگرگون خواهد شد، چه با فشار داخلی، چه با تغییرات جهانی.

به انگلیسی در تلگرام لینک زیر
https://t.me/iranyarannetwork1398/34055