2012-11-28
Till stöd av Nasrin Sotoodeh och alla andra politiska fångar i Iran
Till: Sveriges Utrikesminister
Iranska kvinnors union för demokrati (IWUD) visar sitt stöd för hungerstrejken inledd av Azardokht Zamani, Samiye Ronaghi, Said Kalantariyan och Davoud Azizian alla bosatta i Sverige, samt Dr. Hassan Nayeb Hashm som nu deltar i strejken och är bosatt i Österrike.

Till Carl Bildt, Sveriges utrikesminister!

Nasrin Sotoodeh är en advokat, ett offentligt biträde som har varit engagerad i det Iranska samhällets civilrättsliga frågor.

 Hon är medlem i samfundet för Mänskliga Rättigheter och föreningen för support av barnens rättigheter. Nasrin Sotoodeh har framgångsrikt företrätt många individer i domstolar där dessa har varit arresterade för sina aktiviteter inom MR frågor, Kvinnorättsfrågor samt barnens rättigheter. Nasrin har också företrätt barn som har varit dömda till dödsstraff och har genom sina skickliga juridiska kunskaper lyckats rädda många undan den Iranska regimen. Detta har förstås inte varit till rättsväsendets eller de styrandes behag. Nasrin Sotoodeh sitter nu i fängelse sedan många månader tillbaka endast på grund av att hon har försvarat de försvarslösa.

Nasrin Sotoodeh har besöksförbud och får inte träffa sina barn. Hon har flera gånger skriftligen begärt att de ansvariga ska låta henne få träffa sina barn, men har inte fått något gehör. De ansvariga har inte ens svarat på hennes skriftliga begäran, utan låtit henne sitta kvar i sin isoleringscell, utan någon rättegång eller tillgång till rättslig process. Som en sista utväg har hon nu tagit till hungerstrejk för att visa sitt missnöje mot de ansvariga och höja sin röst mot de orättvisa omständigheter som råder kring henne och hennes gripande. Tyvärr finns det allt för många som är i samma situation som Nasrin Sotoodeh, däribland flera av hennes tidigare klienter.

Många iranier runt om i världen har visat sitt stöd för Nasrin Sotoodeh, men också för de övriga politiska- och samvetsfångar är frihetsberövade i Iranska fängelser. Just nu pågår det en solidarisk hungerstrejk bland flera iranier i exil till stöd av Nasrin Sotoodehs hungerstrejk och hennes krav på att få träffa sina barn. Azardokht Zamani, Samiye Ronaghi är två Iranska kvinnor som just nu sitter nu i ett tält på Mynttorget, mittemot Sveriges Riksdag och menar att de kommer att fullfölja sin solidariska hungerstrejk tills de har sett att Sveriges regering reagerar på dem orättvisa förhållanden som Nasrin Sotoodeh och övriga politiska fångar befinner sig i Iranska fängelser. Nyligen har Said Kalantariyan och Davoud Azizian också anslutit sig till hungerstrejken. Det har också kommit till vår kännedom att även Dr. Hassan Nayeb Hashm, bosatt i Österrike, numera är inne i 8:e dagen av sin hungerstrejk av samma skäl.
 
Iranska kvinnors union för demokrati (IWUD) fördömer alla former av fri-och rättighetsberövande handlingar som begås av de Iranska myndigheterna, liksom de olagliga arresteringarna, avrättningarna, tortyren och olaga fängelsestraffen. Vi visar samtidigt vårt djupa stöd för Nasrin Sotoodes och de ovannämndas hungerstrejk och deras krav. Vi vill varna att Iranska staten, framför allt Ayatollah Khamenei, rättsväsendet och presidenten Ahmadinejad bär ansvaret för vad som kan hända med Nasrin Sotoodeh, men också med dem ovannämnda personer i samband med deras hungerstrejk.

Ärade utrikes minister, Carl Bildt

Vi vänder oss till Er och Sveriges regering och ber Er att agera genom att sätta krav på Iranska staten att frige Nasrin Sotoodeh och övriga politiska- och samvetsfångar som sitter oskyldigt dömda i Iranska fängelser.

 

Med hälsningar från

Iranska kvinnors union för demokrati (IWUD)
www.iwud.org
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید