Situationen i Irak är mycket dålig. De iranska organisationer som finns i Sverige hade i förra veckan en gemensam manifestation i Göteborg för att uppmärksamma regeringens förtryck.

YTTRANDEFRIHET (SESAM) Flera iranska organisationer deltog i en manifestation i Göteborg den 8 augusti, journalisternas dag i Iran.

Victoria Azad är ordförande för Föreningen för mänskliga rättigheter och demokrati i Iran. Hon fördömer mordet på journalisten Zahra Khazemi. Hon blev gripen och misshandlad till döds av polisen i Iran. Det hände efter att hon hade fotograferat utanför ett fängelse i Teheran.

– Mordet är ett bevis på att den islamiska regimen är brutal, sa Victoria Azad.

Iranska flyktingars riksförbund har skickat ett brev till Göran Persson och Anna Lindh. De vill att den svenska regeringen ska kräva en internationell utredning av mordet på Zahra Khazemi. De vill också att de skyldiga ställs inför en internationell domstol.

– Sedan 24 år tillbaka pågår ett folkmord i Iran. Alla fritänkande människor har på något sätt varit med om detta. Fängelse, avrättningar, livslånga fängelsestraff och flykt har varit en del av regimens metod för att få tyst på protesterna, skriver Parvin Kaboly. Kaboly är ordförande för

Kommittén för försvaret av Iranska kvinnors rättigheter. Esmail Moloudu, ordförande för Iranska flyktingars riksförbund, uppmanar svenskar att stödja frihetsrörelsen i Iran. Han ser positivt på utvecklingen av protesterna.

– Regeringen har tappat självförtroendet, säger Esmail Moloudu. Protesterna blir starkare och regeringen orkar snart inte mer. Kvinnor bränner slöjor, vilket är symboliskt för att bränna ner regimen och förtrycket, säger Esmail Moloudu.

Martin Holmquist

این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید