حمله نظامی به ایران پوچ است و باید بخش بزرگی از زمین ها را به فلسطینیان و سوریه برای صلح پس داد
29 سپتامبر 2008
«برای آن که به صلح با سوریه برسیم، گزینه ای که در پیش روی ما قرار دارد آن است که بخشهای وسیعی از بلندیهای گولان را به دولت دمشق باز پس دهیم و سوریه نیز به خوبی می داند که جدا شدن آن کشور از حکومت اسلامی ایران بخشی از بهائی است که دولت دمشق باید در ازای بازپس گیری گولان و رسیدن به صلح با اسرائیل بپذیرد».
این بخشی از سخنان اهود اولمرت در آستانه کناره گیری از مقام نخست وزیری بود که امروز (دوشنبه 20 سپتامبر 2008) در آستانه آغاز سال نو عبری (روش هشانا) در روزنامه "یدیعوت آخرونوت" انتشار یافت و واکنش گسترده سیاسی در صحنه اسرائیل داشت و با مخالفت شدید جناح راست احزاب اسرائیل روبرو شد.
نخست وزیر در بخش دیگری از این مصاحبه، احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات اتمی حکومت ایران را پوچ دانست و گفت: این تصور که اسرائیل به تنهائی می تواند با اتم ایران رویاروئی کند، یک اندیشه باطل است و آنانی که چنین می اندیشند راه گم کرده اند و عقده خود بزرگ بینی دارند.
اولمرت که هفته پیش رسما اعلام کرد که به دنبال برگزاری انتخابات درون حزبی در "کادیما" و گزینش تسیپی لیونی به مقام رهبری حزب، از مقام نخست وزیری کناره می گیرد، در این مصاحبه با صراحت گفت: اسرائیل برای آن که با همسایگان عرب به صلح برسد، نه تنها باید بخشهای عمده ای از بلندیهای گولان را به سوریه بدهد، بلکه لازم است از بخشهای عمده کرانه باختری رود اردن نیز عقب بنشیند و حتی بخش عمده ای از شرق اورشلیم را به فلسطینیان بسپارد.
او گفت: این موضعی است که بسیاری از نخست وزیران اسرائیل درگذشته به آن باور داشتند ولی جرات نمی کردند آن را بر زبان آورند. و افزود: اکنون من برای نخستین بار به صراحت و با قاطعیت می گویم که ما برای رسیدن به صلح با همسایگان عرب باید به چنین گذشت های دردناک دست بزنیم.
اولمرت در جریان این گفت و گوی طولانی با دو تن از روزنامه نگاران برجسته اسرائیلی گفت: در طول زمان و در سالهای متمادی که در صحنه سیاسی بوده و اوضاع را از نزدیک بررسی کرده و با حقایق و واقعیات منطقه ای و بین المللی آشنان گردیده، به این باور رسیده است که باید اسرائیل از بخش عمده زمین های مورد اختلاف صرفنظر کند و آنها را به اعراب بدهد.
اهود اولمرت راه سیاسی خود را از حزب خروت که در سالهای نخست استقلال اسرائیل یک حزب دست راستی بسیار مشخص و مدافع تمامیت ارضی اسرائیل باستانی بود آغاز کرد.
این حزب در طول سالهای بعد، به دنبال ائتلاف با چند گروه سیاسی دیگر، به «لیکود» تغییر نام داد و اکنون یکی از سه حزب ارشد کشور است که در گذشته به مدت سالیان دراز مقام رهبری کشور را به دست داشته است.
اهود اولمرت حدود چهار سال پیش همراه با اریئل شارون نخست وزیر وقت که از حزب لیکود جدا شد، حزب کادیما را برپا کردند و پس از آن که شارون به حال اغماء فرو رفت (و هنوز از آن بیرون نیآمده است) اولمرت رهبری حزب را به عهده گرفت.
اهود اولمرت نخستین سیاستمدار اسرائیلی نیست که به دنبال سالها حضور در صحنه سیاسی و درک واقعیات منطقه ای و بین المللی موضع خود را در مورد آینده سرزمین های مورد اختلاف تغییر می دهد و حاضر به صرفنظر کردن از آن می شود.
زنده نام منخم بگین که رهبر حزب خروت و پس از آن رهبر حزب لیکود بود و یکی از راست گراترین سیاستمداران اسرائیلی محسوب می شد که در آغاز راه سیاسی خود از تمامیت ارضی اسرائیل باستانی سخن می گفت، در طول سالهای نخست وزیری حاضر شد شبه جزیره سینا را که سه برابر خاک اسرائیل وسعت دارد به مصر بازپس دهد و با آن کشور به صلح برسد.
در آن هنگام اهود اولمرت که یک سیاستمدار جوان بود با این اقدام بگین به مخالفت شدید برخاست و عقیده داشت که نباید به چنین اقدامی دست زد- ولی اکنون او حتی ابراز آمادگی می کند که در برابر رسیدن به صلح واقعی با فلسطینیان، حتی بخش عمده ای از شرق اورشلیم را به آنان بسپارد و به هدف صلح با سوریه از بخش اعظم بلندیهای گولان صرفنظر کند.
این دگرگونی سیاسی در مورد زنده نام ایتسخاک رابین نخست وزیری که در راه صلح هدف گلوله قرار گرفت و جان سپرد نیز به وقوع پیوست.
رابین که در گذشته رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل و پس از آن وزیر دفاع بود و قهرمان جنگ شش روزه سال 1967 محسوب می شود (زیرا فرماندهی آن را به عهده داشت) نیز حاضر بود برای رسیدن به صلح واقعی با همسایگان عرب، از قسمت اعظم زمین ها صرفنظر کند و به خاطر همین موضوع بود که با گلوله های یک جوان متعصب دانشجو از پای درآمد.
اریئل شارون نیز که در گذشته به عنوان یک سیاستمدار آشتی ناپذیر شهرت داشت، در دوران نخست وزیری مواضع خود را به صورت اساسی تغییر داد و آماده گذشت از اکثر اراضی متصرفی شد.
شارون بود که دستور داد اسرائیل به طور کامل از نوار غزه بیرون آید و ابراز آمادگی کرد بخش اعظم کرانه باختری رود اردن را به فلسطینیان بسپارد – و اکنون اهود اولمرت نیز کوتاه مدتی پیش از کناره گیری دائم از پست نخست وزیری مواضع مشابهی بیان می کند. اولمرت در مصاحبه ای که امروز (دوشنبه) انتشار یافت، در توضیح مواضع خود دائر بر این که اسرائیل برای رسیدن به صلح باید به گذشت های دردناک دست بزند، گفت: تسلط بر یک تپه دیگر، و یا صد متر دیگر خاک امری نیست که بتواند امنیت اسرائیل را تامین کند. بلکه رسیدن به صلح واقعی با همسایگان عرب است که می تواند ما را به این هدف برساند.
اولمرت گفت: اکنون یک فرصت طلائی در برابر ما قرار گرفته که گامی بلند و تاریخی در راه رسیدن به صلح با همسایگان فلسطینی و کشور همسایه سوریه برداریم و این فرصتی است که محدودیت زمانی دارد.
سخنان اولمرت امروز هیاهوی زیادی در جبهه راست احزاب اسرائیل برانگیخت.
سیلوان شالوم از رهبران حزب لیکود و وزیر پیشین امورخارجه اسرائیل گفت: اولمرت می خواهد در آستانه کناره گیری، اموال ملی اسرائیل را به حراج بگذارد.
نخست وزیر در گفت و گو با روزنامه یدیعوت اخرونوت توضیح داد که در مورد اماکن مقدس در شرق اورشلیم و به ویژه صحن تپه مقدس یهود که مساجد الاقصی و قبة الصخره در آنجا بر روی بیت المقدس باستانی یهود بنا شده، می توان راه حلهای سازنده یافت.
او با صداقت گفت: اگر در سالهای گذشته بر این باور بوده که اسرائیل می تواند بر سراسر اورشلیم یکپارچه تسلط و حاکمیت داشته باشد، دچار اشتباه سیاسی بوده و امروز این چنین نمی اندیشد.
سیلوان شالوم در واکنش به این سخنان نخست وزیر گفت: جای شوربختی است سیاستمداری که در دامان حزب لیکود و اندیشه های سیاسی آن پرورش یافته، امروز این چنین می اندیشد.
سیلوان شالوم که در حال حاضر مقام دوم حزب لیکود محسوب می شود، افزوده گفت: حزب ما نیز بر این باور است که باید با اعراب کنار آمد و نسبت به آنها گذشت کرد. حزب ما (لیکود به رهبری منخم بگین) نخستین دولتی بود که با مصر صلح کرد و از شبه جزیره سینا عقب نشست. ما با صلح دشمنی نداریم. ولی هرگز به موقعیتی نرسیده ایم که امنیت اسرائیل را این چنین قربانی کنیم.
وزیر خارجه اسبق اسرائیل، درباره تسیپی لیونی وزیر خارجه کنونی و رهبر جدید حزب کادیما نیز که قرار است به زودی دولت آینده را برپا سازد، گفت: بیم دارم که لیونی نیز این گونه می اندیشد و این نشان می دهد که کادیما راه رستگاری سیاسی را گم کرده است.
سیلوان شالوم در پایان واکنش شدید اللحن خود گفت: مواضع اولمرت راننده مستی را به یاد من می آورد که با چشمان بسته به سوی پرتگاه شتاب می کند.
اهود اولمرت در مصاحبه امروز یدیعوت اخرونوت، در پاسخ به این پرسش که نسبت به تسیپی لیونی رهبر جدید کادیما که قرار است دولت آینده را نیز برپا کند، چه می اندیشد گفت: او بانوی شایسته ای برای به دست گرفتن مقام رهبری و نخست وزیری است. من در کارهای او دخالت نخواهم کرد و فشاری بر وی وارد نخواهم آورد و مشکلی برای او ایجاد نخواهم کرد.
گزارشگر: دالیا کهن امین - اورشلیم